pondelok 31. januára 2011

Plastická chirurgia alebo ako urobiť zo starej palety nový stolík

Určite to poznáte aj vy. Keď len tak obiehate obchody s nábytkom, alebo listujete v časopisoch o bývaní, zdá sa vám, že koľko tam je perfektného nábytku, ktorý by ste chceli mať. Keď však nastane čas a vy začnete niečo konkrétne zháňať do vášho bytu, zrazu akoby ste nemohli natrafiť na tú správnu vec pre vás.
Mne sa to naposledy stalo s konferenčným stolíkom do obývačky. Ten pravý stále nie a nie nájsť. Obehla som snáď všetky obchody s nábytkom a stále nič. Nakoniec som sa rozhodla vyrobiť si ho sama.

Našla som starú paletu, ktorá zostala na mieste letného festivalu ako časť podlažia tanečného stanu a bolo rozhodnuté. 
Paletu najprv ošmyrgľujete, aby mala hladký povrch. Vodou riediteľným lakom orechovej farby som paletu natrela a v Hornbachu som kúpila štyri kolieska, ktoré mi môj muž navŕtal a upevnil. A bolo to! Myslím, že výsledok stojí za to. Veď posúďte sami.





Paletu môžete zohnať aj na špeciálnych výkupných miestach, pri staveniskách,  videla som ju aj pri skladoch veľkých supermarketov, kde by vám ju, keď poprosíte, tiež mohli darovať.
Okrem laku rôznych odtieňov môžete použiť aj akrylové farby a natrieť váš stolík napríklad na červeno, alebo na bielo. 



Podobný stolík môžete spraviť aj zo starého vozíka.


Výhodou týchto stolíkov sú jednoznačne kolieska, vďaka ktorým sa stolík ľahko presúva, prisúva, odsúva... Jednoducho mať o koliesko viac je vždy výhodné. 

Kreslo Pasha od Pedrali

O tom, že nábytok z plastov a polykarbonátov je už dlhšiu dobu in nikto z nás nepochybuje. Potvrdzuje to aj novinka firmy Pedrali, ktorú vytvorili dvaja talianski dizajnéri Marco Pocci a Claudio Dondoli. Svoju „kreslostoličku“ nazvali Pasha. Je z polycarbonátu a vyrába sa vo viacerých farebných prevedeniach. Priesvitná je ale pre mňa osobne jasným víťazom.





Musím sa priznať, že keď som kreslo Pasha zbadala, hneď sa mi pred očami zjavila stolička Louis Ghost od Philippa Starka, ktorú navrhol pre Kartell. Našťastie tu nemusíme polemizovať, čo bolo skôr vajce či sliepka. Louis Ghost od Kartellu je v predaji už pekných pár rokov. Inšpirácia je teda zrejmá. A zatiaľ čo Louis Ghost podľa názvu sľubuje kráľovské posedenie v štýle kráľa Louisa. V kresle Pasha by ste si mali rochniť ako blahobytný turecký paša. 





Neodškriepiteľný je fakt, že obe stoličky sú krásne. Je teda už len na vás, ktorá sa vám páči viac... 

streda 26. januára 2011

Nová kolekcia tapiet od Graham & Brown


Elixir, tak sa volá nová kolekcia tapiet od Graham & Brown. Do vašich príbytkov prinesú elixír večnej elegancie s nádhernými ručne kreslenými kvetinovými a geometrickými vzormi. Tešte sa na paletu metalických a pastelových farieb v lesklom i matnom prevedení. 




nedeľa 23. januára 2011

Budete to mať z prvej ruky


Stoličky, na ktorých cítiť dotyk ich tvorcu. Tieto ručne vyrábané stoličky netradične ladných tvarov pochádzajú z dielne Skram.

Kvalitného dizajnového nábytku je dnes neúrekom. Ako sa teda odlíšiť? Čím ohúriť ľudí, ktorí si môžu vyberať? Skram vsadil na kvalitnú poctivú ručnú výrobu.  Zlaté ručičky však niečo stoja, takže určite rátajte s vyššou cenou.


piatok 21. januára 2011

Ó šaty

Dúfam, že ešte platí múdrosť odveká...možno aj tieto šaty spravia zo mňa...stoličku! 
Za posledných pár dní som naďabila na toľko skvelých príkladov ako sa pomocou nového poťahu a náteru stane z vašej sivej myšky opäť nádherný trón, že sa s vami musím o ne podeliť. Jednoduchú úpravu zvládnete aj sami doma. Zložitejšie tvary zverte do rúk čalúnikom, ktorý vám aj poradí, koľko metrov novej látky máte kúpiť.  
Takže všetky nudné, vypelychané, ošúchané stoličky, kreslá a pohovky traste sa. 







utorok 18. januára 2011

Druhé šance – Ako sa jej "uchytila" skrinka

Takéto skrinky vidíme všade. Vo lacných výpredajoch, starých kanceláriách, dokonca vyhodené pri smetných košoch. Vždy keď som také niečo videla, hovorila som si bože, to je nevkus. A ďalej som im nevenovala ani pohľad. Až keď som uvidela túto premenu, zistila som, že aj takáto skrinka má druhú šancu na život.


Po prvé, okamžite odstráňte tie hnusné úchytky.
Po druhé, zoberte do ruky farbu, teda lepšie povedané aspoň dve, ktoré vytvoria zaujímavú kontrastnú kombináciu a zamaľujte ten sterilný povrch.
Po tretie, vyberte zaujímavné, originálne, netradičné úchytky! Pokojne každú inú. Taká úchytka dokáže urobiť hotové zázraky. Veď posúďte sami.


Vajíčkové leháro


Aj vy ste niekedy zúfalý z ponuky ležadiel pre vášho domáceho miláčika? Všetky tie krabice oblepené umelou chlpacinkou zväčša úplne sa nehodiacej farby s kruhovým otvorom, v ktorej sa má vaša mačka či pes cítiť príjemne. Alebo „romantické“ košíčky s kvetovanou výplňou. Objaviť krásne ležadlo, ktoré vám nebude v interiéri zavadzať ale práve naopak môže fungovať ako dizajnový solitér nie je jednoduché. Ako sa však hovorí, kto hľadá, ten nájde.

Veď pozrite, čo sa mi podarilo objaviť! Ležadlo pEi Pod v tvare vajíčka dostanete v rôznych svetlých farbách a troch veľkostiach. Sú vyrábané z polyethylene rovnakého zloženia ako produkty pre deti, čiže zdravotne nezávadné, odolné a bezpečné. Ležadlo je ideálne pre vaše mačky, psíkov a domácich zajačikov.  No nie ste z nich úplne na mäkko?



Postavte vašu skrinku na nohy!

Tento príspevok je z kastlíka Druhé šance. V ňom budete nachádzať jednoduché premeny staršieho nábytku, či interiéru, ktoré zvládnete aj vy doma. Zrazu tak môžete zistiť, že aj starý kredenc môže byť po malej plastike opäť chic.


Stačí keď usadenú a ošuntelú skrinku postavíte na elegantné nožičky a dáte jej nový náter. Šuflíčky môžete oblepiť zaujímavou tapetou, alebo natrieť inou farbou, aby pekne vynikli. To všetko doplňte zaujímavými úchytkami a nová skrinka je na svete.




Zakonzervujte si svetlo

Je to ako z rozprávky o premene žabiaka v krásneho princa. Jednoduchá premena zo starej plechovej konzervy v elegantné svietidlo. Nepotrebujete žiaden materiál navyše. Skvelý nápad dizajnéra Jasona.




                      Zlatá vám nepasuje do interiéru? Dajte svojmu svietniku farbu akú len chcete.





piatok 14. januára 2011

Zahrejte svoju lampu

Poznáte to. Vonku prší, je hmla a sychravo. Vtedy sa každá z nás radšej zabalí do mäkučkej deky so šálkou teplého čaju v rukách a pozerá na to hnusné počasie z tepla domova. A čo tak dopriať tento pocit hrejivého objatia aj svojej lampe?
Jednoducho jej uštrikujte slušivý „pulóvrik“, tak ako to urobili šikovné dievčatá z Polly . Nie je to nič zložité. Odmerajte obvod tienidla, vyberte farbu vlny a vzor, ktorý si trúfate uštrikovať.


Môžete uštrikovať akoby trubičku, ktorú na tienidlo jednoducho navlečiete, alebo spraviť na jednom konci dierky na zapínanie. Na druhý koniec prišijete gombíky, ktoré môžu byť rovnakej farby ako vlna, alebo práve naopak, zvoľte zaujímavé farebné gombíky rôznych tvarov, ktoré posunú váš výtvor do dizajnového neba.



Raňajky v tráve

Stôl z masívneho dreva postavený na oceľových nohách s krásnou patinou a cez stred sa tiahnuca sklenená nádoba so zeminou, do ktorej si môžete nasadiť trávu či kvety. Jednoduché veci bývajú vždy úžasné! 

Vďaka talentovanej dvadsaťpäťročnej dizajnérke Emily Wettstein z New Yorku, si môžete dopriať piknik každý deň priamo u vás doma. 


utorok 11. januára 2011

White is all around

Evokuje vo vás biela farba nemocnicu, sterilné, chladné či neosobné prostredie? Tak to určite patríte k stále sa zužujúcej skupinke tých, ktorí ešte objavili čaro bieleho interiéru!
Čisté a pritom plné nápadov. Ľahučké ako svieži vánok.
V bielych interiéroch zrazu uvidíte, koľko odtieňov môže mať vlastne biela farba.

Biela necháva vyniknúť aj tým najmenším detailom. 


Mojim tipom je pridať do bieleho interiéru nejaký farebný solitér, napríklad karmínovo červené kreslo, koberec so zaujímavým vzorom, obrovskú vázu alebo kvet s veľkými zelenými listami. Uvidíte, že sa z nich stanú vládcovia miestnosti. Skvelé je, že keď sa vám náhodou biela omrzí, stačí dodať zopár farebných dekorácií a vankúšov, ktorých farbu môžete meniť podľa ročného obdobia, či nálady a mať tak za pár korún nový interiér každý mesiac. 



T séria: 2 v 1 Radiátor ako polička

Síce prinášajú teplo domova, ale z hľadiska dizajnu ich nemáme veľmi radi a často radšej volíme podlahové kúrenie. Uvedomujú si to aj samotní výrobcovia, ktorí sa snažia prichádzať s čoraz nápaditejšími a elegantnejšími riešeniami. Jedným z nich je aj najnovšia T séria talianskej značky Antrax IT , pod ktorú sa podpísali Matteo Thun a Antonio Rodriguez. Odrazu tak môžete mať v kúpeľni radiátor, ktorý skôr vyzerá ako štýlová polička.