sobota 19. marca 2011

Kobercové menu = najnovšie trendy + výroba vlastného koberca


Dnes vám naservírujem skutočnú delikatesu. Vychutnajte si:
Hlavný chod: Najnovšie trendy pre rok 2011-2012
Dezert: Dva tipy na vlastný koberec

Aj koberce podliehajú móde a tak ako sa každoročne konajú rôzne fashion weeky udávajúce módne trendy na ďalší rok, tak sa aj vo Frankfurte nad Mohanom každý rok odprezentuje, po čom by sa túto sezónu malo chodiť. Posledný veľtrh Heimtextil prebehol od 12. – 15. januára 2011. A čo nám kobercoví dizajnéri upiekli na najbližšie obdobie?





Podávame hlavný chod - 4 hlavné trendy pre sezónu 2011/2012
Triezvosť alebo návrat k podstate a tradícii
Do tejto škatulky patria koberce, ktoré prežijú všetky krátkodobé trendy. Príjemné, klasické odtiene, jednoduché vzory a hlavne kvalitné spracovanie. To je to, čo ich spája.


Mix Mash kombinujúci najnovšie technológie so starou remeselnou zručnosťou = nové so starým
Zmeniť niečo staré v nové, kombinovať tradičné farby a vzory s novým pohľadom. Mix Mash je ukážkou ako to vyzerá, keď sa tradícia postaví na hlavu.


Praktickosť a funkčnosť
Ľudia sa zmenili – finančná kríza a svetové katastrofy nám zmenili pohľad na svet. Máme plné zuby dizajnu pre dizajn. Vyhľadávame jednoduchosť a vľúdnosť.

Divokosť – návrat ku koreňom
Wilderness – back to where we came from
Rýchla doba, stres a konzumný spôsob života privádza mnohých ľudí späť ku koreňom a k vytvoreniu jednoty s prírodou. Taká je aj kolekcia nesúca sa v znamení prírodných tónov i materiálov.


Čas na dezert
Aby sme nezostali len pri teórii, zaujímavý trendy koberec si môžete vyrobiť aj sami.
Našla som dva jednoduché postupy, na ten prvý si už brúsim zuby.

Nakúpte si plno rohožiek, rovnakej veľkosti, ktoré potom jednoducho zošijete k sebe hrubšou šnúrkou.




Druhá možnosť je, že zoberiete jednofarebný koberec, ktorý pomocou šablóny potlačíte zaujímavým vzorom.




Zdroj: apartmenttherapy.com


Mňam!








nedeľa 13. marca 2011

Zrkadlo zo 78 pravítok

A máme tu niečo pre všetkých milovníkov industrial dizajnu. Opäť sa potvrdzuje, že dobrý dizajn sa dá vytvoriť z bežných vecí okolo nás. Iba sa na ne treba pozrieť z iného uhla. Zrazu zistíte, že taký meter nemusí slúžiť iba na meranie dĺžky. 





Vlastne by som povedala, že toto zrkadlo je aj pre tých, ktorí technický dizajn nemajú až tak v láske. Z diaľky totiž na prvý pohľad ani nespoznáte, z čoho rám je. Vyzerá tak elegantne až ááách romanticky. 




Zdroj: Karen Johnston

štvrtok 10. marca 2011

Vyspite sa so všetkými

Hromadí sa vám v byte množstvo vecí, ktoré síce teraz nepotrebujete, ale nechcete ich vyhodiť? Veď čo keď ich raz budete potrebovať... Pre všetkých „škrečkistov“ a majiteľov potrebných drobností je tu dobrá správa. Nové priestory môžete nájsť priamo vo vašej spálni. Presnejšie rovno vo vašej posteli. Ja viem, teraz si poviete, to je staré. Veľký úložný priestor pod postelou je na trhu už dlho. Mali ho aj moji rodičia. ale úprimne, vždy to bola riadna pátracia akcia, niečo tam nájsť. Ešteže sa našiel niekto, kto má rád systém, takže sa teraz môžete pozrieť ako využiť miesto pod vašim matracom do posledného centimentra.

Firma Anderson Manufacturing (www.ultimatebed.com) vytvorila systém s dvanástimi zásuvkami, vďaka ktorým budete mať o uložených veciach dokonalý prehľad. 




Myslím, že nastal čas uložiť do postele nielen seba, ale aj všetky vaše „cennosti“.

nedeľa 6. marca 2011

Blchy, ktoré milujeme

Priznávam na rovinu, milujem blšáky. Miesta, kam ľudia donesú veci zo svojich domovov. Pre nich je to staré haraburdie, ktoré našli na babkinej povale a pre mňa pastva pre oči. Vždy, keď idem na nejaký blší trh, cítim také „šimranie“ v žalúdku, radostné očakávanie dobrodružstva. Je to ako lov. Očakávam, či sa mi zadarí a domov si odnesiem nejakú korisť. Mám pocit, že na Slovensku akoby blšáky nemali veľkú tradíciu. Keď napríklad cestujete po francúzskom vidieku, často sa vám stane, že v malom mestečku náďabíte na domácich s rozloženými vecami na starých obrusoch. Nejde im o nejaký zisk, prišli sa len zbaviť nepotrebných vecí, ktoré možno niekto iný ocení. Pokojne postávajú, nevnucujú sa a čas si krátia klebetením so susedou. Pravé blšáky nájdete aj vo veľkomestách, napríklad taký Londýn je splneným snom každého pátrača. Za pokladmi môžete vyraziť na Portobello Road market, Camden Passage market, Spitefields market či Brick Lane market. A to som spomenula len tie najznámejšie.



A ako to vyzerá v našom okolí?

Najznámejší blšák je na štadióne Slovan pri Poluse, ktorý sa koná každý piatok. Priznám sa, bola som tam len raz a kúpili sme starý bicykel ukrajinu za 500 korún. 

Burzu starožitností nájdete na hrade Červený kameň. Ako už samotný názov napovedá, nie je to klasický blšák, skôr je zameraný na milovníkov starožitných vecičiek, sošiek, kníh, obrazov a veci sú tým pádom drahšie. Tento rok sa Burza starožitností uskutoční 30. apríla, 28. mája, 18. júna, 30. júla, 27. augusta a 17. septembra.  

Na blšáky sa oplatí vyraziť aj k západným susedom, do Rakúska. My sme s rodičmi v deväťdesiatych rokoch pravidelne chodili do Gross-Enzersdorfu, dedinky blízko Viedne, kde sa každú nedeľu od šiestej ráno do trinástej koná obrovský blšák v starom autokine. Snáď po desiatich rokoch som sa tam bola pozrieť opäť minulý rok v novembri. A bola som dosť sklamaná, pretože väčšinu domácich predávajúcich vystriedali Albánci s vietnamským tovarom, takže domácich povalových skvostov bolo pomenej. Rakúšania sú však celkovo v blšákoch oveľa zbehlejší. Organizujú dokonca tematické blšáky či bazáre – detské, športové, knižné...presný zoznam s dátumami a miestom konania nájdete na www.flohmarkt.at.


Na záver pridávam pár mojich posledných úlovkov.

Toto zrkadlo je zo spomínaného Gross-Enzersdorfu. Stálo ma 3 €.


 

Túto starú medenú otváraciu panvicu som ukoristila v malom francúzskom mestečku, kam sme náhodou zablúdili. Cenu sme zjednali na 5 .



Vešiačik, ktorý bol odsúdený na vyhodenie z hotela vo francúzskom Durmane. Zadarmo.


Sklíčková váza z antikvariátu v maďarskom Mosonmagyarovári.  Cena: 7 €.



Nápis zo starých plynových kachlí. Miesto nálezu: smetisko pri ceste.

Ozaj a prečo sa vlastne blšáky volajú po blchách? Možno preto, že sa tam predávajú väčšinou stariny a ľudia očakávajú zatuchnuté svetre plné vší a bĺch. Podľa mňa to ale bude skôr preto, že ceny na blších trhoch bývajú veľmi nízke, ako malé blšky. Hľadala som to aj na googli, ale nič som nevypátrala.
Ak máte aj vy tip na dobrý blšák, sem s ním!

streda 2. marca 2011

Nechajte sa osvietiť a vyrobte si vlastnú lampu

Hovorí sa, že každý by chcel raz dosiahnuť osvietenie. Mňa osvietilo dnes ráno. Zrazu som uvidela jemnú teplú oranžovú žiaru vychádzajúcu zo steny. Mala tvar písmena g a...bola to táto lampa. 


Ak sa aspoň trochu kamarátite s náradím zvládnete si vyrobiť túto netradičnú lampu, či nazvime to svietidlo aj sami. Ak nie, určite nájdete nejakého pomocníka, ktorý vám ju podľa tohto jednoduchého návodu vyrobí.

1.    Vo worde, photoshope alebo text editore si vyberte svoje písmeno, či znak. Odporúčam hrubší a jednoduchý font, aby ste mali miesto na žiarovky a ľahko sa vám vyrezával. Na písmeno si pred tlačou zakreslite miesta na žiarovky. Písmeno si vytlačte. Keďže predpokladám, že chcete svietidlo väčšie ako A4, vytlačte si postupne časti písmena a potom papiere zlepte páskou. Samozrejme si písmeno môžete uložiť ako obrázok a dať vytlačiť na veľkoformátovej tlačiarni. 

2.    Dajte na seba dve preglejky s hrúbkou max do 0,5 cm. Na vrchnú nalepte svoje písmeno a vyrežte ho. 


3.    Hrubším vrtákom prevŕtajte na jednom písmenku dierky na žiarovčičky.


4.    Na druhom písmenku vyvŕtajte otvor na šnúru od predlžovačky a v hornej časti pripevnite háčik na zavesenie písmena. Guľatú drevenú tyčku o priemere cca 1 cm narežte na 3-5 cm kúsky, podľa toho, akú dĺžku majú malé žiarovky. Takto vyrobené kolíčky nalepte na písmenko. 



5.    Teraz budete potrebovať plát ohybného plastu, ktorý použijete ako lemovanie. Lemovanie musí presahovať kolíčky o pár centimetrov. K preglejke ho prilepíte lepiacou pištolou.



6.    Máte dva kusy. Vrchný s dierkami na žiarovčičky. A spodný s prilepenými kolíkmi a bočným lemovaním. Obe časti nasprejujte vybranou farbou.




7.    Do vrchného dielu umiestnite do otvorov žiarovky. Zapnite žiarovky do predlžovačky, ktorej šnúra vedie zadnou časťou písmena. Teraz už len umiestnite vrchný diel na spodný. Nemusíte obe časti zlepovať. Vďaka bočnému lemovaniu, ktoré presahuje kolíky bude vrchný diel držať aj bez toho, takže keď sa vám žiarovka vybije, ľahko sa k nej dostanete. Hotovo! Už len zavesiť!