streda 2. marca 2011

Nechajte sa osvietiť a vyrobte si vlastnú lampu

Hovorí sa, že každý by chcel raz dosiahnuť osvietenie. Mňa osvietilo dnes ráno. Zrazu som uvidela jemnú teplú oranžovú žiaru vychádzajúcu zo steny. Mala tvar písmena g a...bola to táto lampa. 


Ak sa aspoň trochu kamarátite s náradím zvládnete si vyrobiť túto netradičnú lampu, či nazvime to svietidlo aj sami. Ak nie, určite nájdete nejakého pomocníka, ktorý vám ju podľa tohto jednoduchého návodu vyrobí.

1.    Vo worde, photoshope alebo text editore si vyberte svoje písmeno, či znak. Odporúčam hrubší a jednoduchý font, aby ste mali miesto na žiarovky a ľahko sa vám vyrezával. Na písmeno si pred tlačou zakreslite miesta na žiarovky. Písmeno si vytlačte. Keďže predpokladám, že chcete svietidlo väčšie ako A4, vytlačte si postupne časti písmena a potom papiere zlepte páskou. Samozrejme si písmeno môžete uložiť ako obrázok a dať vytlačiť na veľkoformátovej tlačiarni. 

2.    Dajte na seba dve preglejky s hrúbkou max do 0,5 cm. Na vrchnú nalepte svoje písmeno a vyrežte ho. 


3.    Hrubším vrtákom prevŕtajte na jednom písmenku dierky na žiarovčičky.


4.    Na druhom písmenku vyvŕtajte otvor na šnúru od predlžovačky a v hornej časti pripevnite háčik na zavesenie písmena. Guľatú drevenú tyčku o priemere cca 1 cm narežte na 3-5 cm kúsky, podľa toho, akú dĺžku majú malé žiarovky. Takto vyrobené kolíčky nalepte na písmenko. 



5.    Teraz budete potrebovať plát ohybného plastu, ktorý použijete ako lemovanie. Lemovanie musí presahovať kolíčky o pár centimetrov. K preglejke ho prilepíte lepiacou pištolou.



6.    Máte dva kusy. Vrchný s dierkami na žiarovčičky. A spodný s prilepenými kolíkmi a bočným lemovaním. Obe časti nasprejujte vybranou farbou.




7.    Do vrchného dielu umiestnite do otvorov žiarovky. Zapnite žiarovky do predlžovačky, ktorej šnúra vedie zadnou časťou písmena. Teraz už len umiestnite vrchný diel na spodný. Nemusíte obe časti zlepovať. Vďaka bočnému lemovaniu, ktoré presahuje kolíky bude vrchný diel držať aj bez toho, takže keď sa vám žiarovka vybije, ľahko sa k nej dostanete. Hotovo! Už len zavesiť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára