nedeľa 6. marca 2011

Blchy, ktoré milujeme

Priznávam na rovinu, milujem blšáky. Miesta, kam ľudia donesú veci zo svojich domovov. Pre nich je to staré haraburdie, ktoré našli na babkinej povale a pre mňa pastva pre oči. Vždy, keď idem na nejaký blší trh, cítim také „šimranie“ v žalúdku, radostné očakávanie dobrodružstva. Je to ako lov. Očakávam, či sa mi zadarí a domov si odnesiem nejakú korisť. Mám pocit, že na Slovensku akoby blšáky nemali veľkú tradíciu. Keď napríklad cestujete po francúzskom vidieku, často sa vám stane, že v malom mestečku náďabíte na domácich s rozloženými vecami na starých obrusoch. Nejde im o nejaký zisk, prišli sa len zbaviť nepotrebných vecí, ktoré možno niekto iný ocení. Pokojne postávajú, nevnucujú sa a čas si krátia klebetením so susedou. Pravé blšáky nájdete aj vo veľkomestách, napríklad taký Londýn je splneným snom každého pátrača. Za pokladmi môžete vyraziť na Portobello Road market, Camden Passage market, Spitefields market či Brick Lane market. A to som spomenula len tie najznámejšie.



A ako to vyzerá v našom okolí?

Najznámejší blšák je na štadióne Slovan pri Poluse, ktorý sa koná každý piatok. Priznám sa, bola som tam len raz a kúpili sme starý bicykel ukrajinu za 500 korún. 

Burzu starožitností nájdete na hrade Červený kameň. Ako už samotný názov napovedá, nie je to klasický blšák, skôr je zameraný na milovníkov starožitných vecičiek, sošiek, kníh, obrazov a veci sú tým pádom drahšie. Tento rok sa Burza starožitností uskutoční 30. apríla, 28. mája, 18. júna, 30. júla, 27. augusta a 17. septembra.  

Na blšáky sa oplatí vyraziť aj k západným susedom, do Rakúska. My sme s rodičmi v deväťdesiatych rokoch pravidelne chodili do Gross-Enzersdorfu, dedinky blízko Viedne, kde sa každú nedeľu od šiestej ráno do trinástej koná obrovský blšák v starom autokine. Snáď po desiatich rokoch som sa tam bola pozrieť opäť minulý rok v novembri. A bola som dosť sklamaná, pretože väčšinu domácich predávajúcich vystriedali Albánci s vietnamským tovarom, takže domácich povalových skvostov bolo pomenej. Rakúšania sú však celkovo v blšákoch oveľa zbehlejší. Organizujú dokonca tematické blšáky či bazáre – detské, športové, knižné...presný zoznam s dátumami a miestom konania nájdete na www.flohmarkt.at.


Na záver pridávam pár mojich posledných úlovkov.

Toto zrkadlo je zo spomínaného Gross-Enzersdorfu. Stálo ma 3 €.


 

Túto starú medenú otváraciu panvicu som ukoristila v malom francúzskom mestečku, kam sme náhodou zablúdili. Cenu sme zjednali na 5 .



Vešiačik, ktorý bol odsúdený na vyhodenie z hotela vo francúzskom Durmane. Zadarmo.


Sklíčková váza z antikvariátu v maďarskom Mosonmagyarovári.  Cena: 7 €.



Nápis zo starých plynových kachlí. Miesto nálezu: smetisko pri ceste.

Ozaj a prečo sa vlastne blšáky volajú po blchách? Možno preto, že sa tam predávajú väčšinou stariny a ľudia očakávajú zatuchnuté svetre plné vší a bĺch. Podľa mňa to ale bude skôr preto, že ceny na blších trhoch bývajú veľmi nízke, ako malé blšky. Hľadala som to aj na googli, ale nič som nevypátrala.
Ak máte aj vy tip na dobrý blšák, sem s ním!

3 komentáre:

  1. To zrkadlo je nádherné...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem. Naslo si svoje miesto v predsieni.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Najlepší na den kráľovnej v holandsku všade asi 30.aprila v obciach ale tiez organizuju veľa vlooienmarkt, snuffelmarkt , rommelmarkt viď google

    OdpovedaťOdstrániť